Diana

‘Ik was niet op zoek naar geluk. Ik had alles al.
Tot de oorlog kwam…’
‘Ik was niet op zoek naar
geluk. Ik had alles al’.

Het verhaal van Diana

‘Alles was normaal. Ik ging naar school, ik had vrienden. Ik hoorde daar echt thuis. Het doet pijn als ik terugdenk aan alles wat we hebben meegemaakt.’ Diana was nog maar een klein meisje toen de oorlog in Syrië begon. Na een paar jaar besloot haar vader te vluchten. Inmiddels is ze 19 en woont ze in Nederland.

‘Ik zat op de basisschool toen de oorlog begon. Iedereen was bang, ook de leraren. Er gebeurde altijd wel iets. Een bom in de buurt, een aanslag. Die angst zal ik nooit meer vergeten.’

‘We wisten niet of ze nog leefden’

Uiteindelijk werd de situatie zo erg dat Diana’s vader besloot te vluchten, samen met zijn jongste dochter, Diana’s zusje. ‘Op een dag vertelde mijn vader dat hij moest gaan. Ik vreesde voor de toekomst van mijn zusje. Ze was nooit naar school gegaan omdat ze nog maar 6 jaar was toen de oorlog begon. De scholen waren toen al gesloten. We namen afscheid van elkaar en ze vertrokken. We realiseerden ons allemaal dat dit misschien wel de laatste keer was dat we elkaar zouden zien. Het was vreselijk. We hadden maandenlang geen contact met ze en we wisten niet of ze nog leefden of niet.’

Ja, ik help ook vandaag

‘Niet gevlucht voor geluk’

Diana’s vader belandde in Nederland. Na een halfjaar kon hij herenigd worden met zijn gezin. ‘Sommige mensen denken dat we zijn gevlucht om het geluk te zoeken, maar we waren al gelukkig voor de oorlog uitbrak. Thuis had ik vrienden, mijn eigen spullen, familie. Een leven. Ik was gelukkig en ik wist hoe mijn toekomst eruit zou zien. Hier in Nederland moesten we helemaal opnieuw beginnen. Een nieuwe taal, een nieuw huis, een nieuw leven, zelfs een nieuwe studie. Ik heb het gevoel dat ik continu achterloop. Dat maakt het ontzettend lastig. Maar ik ben blij dat ons gezin nu weer veilig en compleet is.’

Diana probeert een nieuw bestaan voor zichzelf op te bouwen. Het liefst wordt ze journalist. Dat wilde ze in Syrië ook worden, voordat de oorlog haar alles ontnam. Diana en haar familie kregen veel steun van VluchtelingenWerk. Mede daardoor vindt het gezin steeds meer hun weg in Nederland. Word ook donateur en help vluchtelingen zoals Diana bij het opbouwen van een nieuw bestaan.

Diana vertelt

In de volgende reportage (13 min.) vertelt Diana zelf haar verhaal.

Help vluchtelingen zoals Diana en doneer vandaag.

Ja, ik help ook vandaag