Jameel

‘Ik wil weer jong zijn, dom en naïef.
Ik wil weer voelen en huilen om een dode’.
‘Ik wil weer voelen en
huilen om een dode’.

Het verhaal van Jameel

‘De eerste keer dat ik besefte dat de oorlog dichtbij was gekomen, was toen de gevechten onze straat bereikten. Mensen schoten op elkaar, vrouwen en kinderen huilden. Ik wist niet of ik moest huilen of vluchten of dat ik moest proberen iemand te redden. Maar ik was zelf nog maar een kind, ik kon mezelf niet eens redden. Ik heb te veel verloren daar. Iedereen is dood.’

Jameel was nog maar een kind toen de oorlog begon. Nu is hij 19 jaar. In 2014 is hij samen met zijn vader en broertje gevlucht uit Syrië om te ontkomen aan de oorlog. In Nederland vond hij veiligheid.

‘Het gevecht in mijn hoofd’

Na zijn vlucht uit Syrië begon er hier een ander gevecht, dit keer in zijn hoofd: ‘Eenmaal in Nederland leek de oorlog voorbij. Het was hier stil, rustig, veilig. Toen begon het gevecht in mijn hoofd. De nachtmerries, de beelden van gevechten en van mensen die er niet meer zijn. Het is raar, maar ineens besef je dat je 6000 kilometer van je oude huis verwijderd bent. Mijn vrienden en familie zijn daar gestorven en ik leef nog. Ik voelde me schuldig. Machteloos. Ik wilde gewoon weer jong kunnen zijn, dom en naïef. Ik was afgestompt, wilde weer gewoon emoties kunnen voelen en huilen om een dode.’

Ja, ik help ook vandaag

Veerkrachtig en dankbaar

Gelukkig lukt het om met de hulp van klasgenoten, nieuwe vrienden en zijn begeleider van VluchtelingenWerk weer een beetje aan zijn toekomst te denken. Jameel blijkt veerkrachtig en kan zijn studie weer oppakken. Iedere dag reist hij een uur heen en een uur terug in de bus naar school.

‘Ik was zo blij dat ik weer naar school mocht. Toen ik op mijn eerste schooldag het gebouw binnenkwam, stond ik in een ruimte met honderden andere jongeren. Toen dacht ik: ja, dit lijkt weer op een gewoon leven. Ik zou het niet geloofd hebben als iemand me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit jaar mijn vwo-examen zou doen. Dat ik veilig zou zijn. Maar die droom kwam uit. Ik ben net geslaagd voor mijn eindexamen en ik mag weer dromen over een toekomst. Zonder VluchtelingenWerk was me dat nooit gelukt. Je begrijpt nooit wat vrijheid echt inhoudt, tot je die vrijheid zó bewust ervaart.’

Jameel vertelt

In de volgende reportage (13 min.) vertelt Jameel zelf zijn verhaal.

Help vluchtelingen zoals Jameel en doneer vandaag.

Ja, ik help ook vandaag