Yonas

Yonas vluchtte uit Eritrea.
Hij moest zijn vrouw en 3 kinderen achterlaten.
Hij moest zijn vrouw
en 3 kinderen achterlaten.

Het verhaal van Yonas

‘Leven zonder mijn gezin was zwaar. Door alle zorgen kon ik me niet concentreren. Ik lag nachten wakker van de stress. Overdag zat ik thuis met mijn gedachten bij hen. Elke dag belde ik met mijn vrouw, soms wel drie keer per dag. Ik zei haar voorzichtig te zijn en onze kinderen goed te beschermen. Ze liepen veel risico in Soedan, naar buiten gaan was gevaarlijk. Als ik buurkinderen op het veldje voor mijn flat in Amsterdam zag spelen, werd ik heel verdrietig: ik dacht aan mijn zoontjes en dochter die niet naar buiten konden en die ik al zo lang moest missen.’

Yonas en zijn gezinYonas ontvluchtte 2 jaar geleden het wrede regime in Eritrea. Tijdens de vlucht raakte hij van zijn gezin gescheiden en belandde hij in Nederland, terwijl zijn zwangere vrouw en 3 kinderen noodgedwongen in Soedan achterbleven. Yonas probeerde de draad van het leven weer op te pakken. Maar zijn gezin was nooit uit zijn gedachten en ’s nachts deed hij geen oog dicht. Zolang zij gevaar liepen, was er geen ruimte om een nieuw leven op te bouwen.

Ja, ik help ook vandaag

‘De belangrijkste dag uit mijn leven’

Kortgeleden lukte het hem, onder begeleiding van VluchtelingenWerk, om zijn gezin veilig naar Nederland te laten komen. ‘De dag dat ik mijn familie van Schiphol haalde, is de belangrijkste uit mijn leven. Bijna twee jaar hadden we naar dit moment geleefd. Mijn dochter riep ‘baba’ (vader) en rende op me af. En mijn jongste zoon, die in Soedan is geboren, hield ik voor de allereerste keer in mijn armen.’

‘Hier zijn we vrij’

Met zijn dierbaren in veiligheid kan Yonas nu weer naar de toekomst kijken. Hij heeft zijn opleiding tot verpleegkundige weer opgepakt en de kinderen gaan naar school – ze spreken zelfs al een beetje Nederlands! ‘Nu mijn familie er is, ben ik veel rustiger. Mijn zoontje speelt het liefst de hele dag buiten en mijn dochter heeft al veel geleerd op school. Heerlijk om mijn kinderen zo te zien genieten. Hier zijn ze vrij, ik hoef me geen zorgen meer te maken. Nu kunnen we als gezin ons leven opbouwen.’

Het verhaal van Yonas laat zien hoe belangrijk gezinshereniging is. En er zijn nog meer gezinnen die wachten op hereniging. Word ook donateur en help vluchtelingen zoals Yonas.

Yonas vertelt

In de volgende reportage (13 min.) vertelt Yonas zelf zijn verhaal.

Help vluchtelingen zoals Yonas en doneer vandaag.

Ja, ik help ook vandaag